Drakenberget

With Stockholm’s rapid growth, historic rural areas previously used primarily for summer cottages, are slowly being incorporated into the city’s fabric. As the land plots get smaller and the demand for villas gets bigger, the task of finding an appropriate balance between the natural and the built environment gets increasingly challenging. 

The house is located on a parcel, in an area that has been undergoing such an urban transformation. Situated just next to the highest point in the area, the property overlooks the forested suburban environment towards the inlet of Stockholm’s harbour. The property formerly had a small typical Swedish country house, rebuilt many times to fit greater needs for habitation close to the city. Unfit for reconstruction, it was demolished to make place for a new house suitable for the growing family.

The house consists of four half-stories that adapt to the steep terrain. A parterre floor is integrated into the bedrock, hiding part of the large building volume. 

Each floor has a distinct architectural character. The lower floors are comprised of intimate domestic spaces with discrete views and the top floors hold generous views of the landscape in large uninterrupted spaces spanning across the full length of the house.

The interior has been kept simple, using a subtle palette of pavilion grey, white and oak. Using internally visible whitewashed solid timber for the roof construction, the sculpted roof-scape provides two large roof-lights that let in ample skylight. Fittings and furniture have been specially designed for the project and the main staircase integrates as a sculptural object in relation to these.

Clad in untreated horizontal larch planks with a special profile developed for this project, the house is designed to weather - adding character through aging. Fixed windows with full height ventilation doors clad in larch, gives the façade a strong presence and by maintaining the terrace above the second-floor, the remaining garden remains untouched and wild.

Location: Nacka, Sweden
Project Duration: 2012-2013
Gross Internal Area: 250 m2
Images © 2013 Kolman Boye Architects